A hatékony online marketing 7 legfőbb alapelve

ZsÉ
ZsÉ


Minőségi tartalmat kell készítened a célközönségednek – nincs olyan marketinges rendezvény vagy előadás, ahol ne hangozna el ez a kijelentés. Bármikor szóba kerül a tartalommarketing, biztos lehetsz benne, hogy az értékes és hasznos kifejezések is elő fognak bukkanni. De mit jelent ez pontosan? Miért van erre szükség és honnan tudhatod, hogy a te tartalmad valóban értékes-e?

Ahhoz, hogy alaposan meg tudjuk vizsgálni ezt a kérdést, az USA egyik legsikeresebb reklámügynökségének vezetőjéhez, Kasim Aslamhoz fordulunk segítségért. Kasim olyan márkákkal dolgozik együtt, mint a Harley Davidson, a Subway, az US Army, és az Intel. Ő a szerzője A hatékony online marketing 7 legfőbb alapelve című sikerkötetnek – amire a címben mi is utalunk.

Tartalom nélkül nincs kapcsolatépítés, nincs online marketing.

Kasim a könyvében a következő módon határozza meg az online marketing fogalmát:

„Az online marketing kapcsolatépítés.

Hogy kicsit részletesebben is elmagyarázzam: az online marketing az, amikor egy bizonyos idő alatt […] különböző csatornákon keresztül kapcsolatot építesz ki egy potenciális vásárlóval. Ezt a kapcsolatépítést kontextusba helyezett tartalmakkal lehet elérni. Minden, amit az online marketing mezején cselekszünk, a kapcsolatépítés egy mozzanata.”

A tartalmaidnak tehát – legyen az akár blogbejegyzés, videó vagy egy poszt a Facebookon – mind azt a célt kell szolgálniuk, hogy építsék a kapcsolatot a közönségeddel.

És hogy mi a célja ennek az egésznek? A végső cél természetesen a terméked vagy szolgáltatásod értékesítése, ám ehhez előbb el kell nyerned a közönség bizalmát.

A cél tehát egy bizalmon és hűségen alapuló kapcsolat felépítése.

És itt jön a képbe az értékes tartalom: minél több értéket nyújtasz valakinek, annál jobban fog az illető bízni benned és annál mélyebb lesz a kapcsolat.

Most már tehát tudjuk, hogy miről is szól valójában az online marketing és miért kell értéket szolgáltatnunk. Az sem mindegy azonban, hogy milyen hozzáállással, milyen elvárásokkal és mikor nyújtunk értéket.

Kasim zseniálisan világítja meg ezt a témát a könyvében. A 7 alapelve közül az egyik legfontosabb így szól: Légy az első (és az utolsó) aki értéket ad!

“Az „először te adj értéket” alapelv arra épül, hogy mindig neked kell az elsőnek lenned, aki értéket nyújt, és ezt feltétel nélkül teszed. A mondat második része épp olyan fontos, mint az első. Nem közelíthetsz egy „először te adj értéket” paradigmához elvárásokkal. Nincs annál rosszabb, mint az egyes marketingesek által felvett „most tartozol nekem” hozzáállás. Azért akarj először te értéket nyújtani, mert szeretnél segíteni az embereken. Segíteni pusztán a segítség kedvéért.

Amikor elkezdesz úgy adni értéket, hogy nem vársz semmit cserébe, valami varázslatos történik: elkezdenek megbízni benned.

Ne feledd, az online marketing kapcsolatépítés. Az „először te adj értéket” alapelv biztosítja a sikeres kapcsolatok legeslegfontosabb összetevőjét: a bizalmat. […]

Ezeken túl, ha elnyerted egy potenciális vásárló bizalmát, akkor olyan helyzetbe kerülsz, amelyben kérni tudsz. Ez nem azt jelenti, hogy kötelessége engedelmeskedni, csak azt, hogy a társadalmi etikett szemszögéből jobb helyzetben vagy, hogy kéréssel állj elő, és pozitív reakciót kapj.

Egyszer Ryan Deiss, a DigitalMarketer.com alapítója párhuzamot vont az „adás/kérés” helyzet és egy bankszámlára történő pénzbefizetés, illetve pénzfelvétel között. Lehetőséged van pénzt kivenni a potenciális vásárlóiddal fenntartott kapcsolati számlád terhére, viszont ez az összeg sosem lehet több, mint amennyit befizettél. Ha túlhívod a számlád, azzal rontod, esetleg tönkre is teszed a kapcsolatod. Elég észszerű gondolat, hogy be kell tenned pénzt, mielőtt felvehetnéd.”

A siker kulcsa tehát az örökös túlteljesítésben rejlik. Mindig adj többet, mint amit a vásárlód / ügyfeled elvárna. Legyél te az első aki (önzetlenül) értéket nyújt, és aztán az utolsó is, hogy a következő lépésben jó helyzetből kérhess ismét.

Értem, hogy értéket kell nyújtanom, de mégis hogyan?

Az értékes tartalom attól válik értékessé, hogy kiszolgálja a közönséged igényeit. Ezek az igények persze teljesen eltérőek lehetnek és nincs egységesen elfogadott definíció a minőségi tartalomra, mégis létezik néhány kritérium, ami támpontként szolgálhat.

Lássuk tehát, mitől válik egy tartalom értékessé:

Releváns – Ténylegesen a közönségednek szól?

A relevancia a közönséghez való illeszkedést jelenti. Összhangban van a közönség érdeklődési körével? Átérzi a fájdalompontjaikat? Ugyanazt a nyelvet beszélitek?

Ahhoz, hogy valóban releváns tartalmat tudj készíteni, először alaposan le kell kutatnod a saját célpiacod. Ismerned kell az aktuális trendeket, azokat a témákat, amelyek kiemelten foglalkoztatják őket.

Konzisztens – Összhangban van a közönség elvárásaival?

A sikeres tartalommarketing alapja a következetesség. Ha olyan tartalommal állsz elő, ami egyáltalán nem illeszkedik a korábbi tartalmaid kontextusához, az bizony csúnyán képes lehúzni az értékét.

Ez persze nem jelenti azt, hogy kerülnöd kellene a változatosságot és minden új ötletedet el kéne vetni. Nyugodtan kísérletezz és tesztelj – de maradj az ésszerű kereteken belül, őrizd meg a márkád hitelességét.

Magával ragadó – Élményt nyújt a tartalom fogyasztása?

Míg korábban elég volt, ha a tartalmad hasznos vagy szórakoztató, manapság már óriási jelentősége van a felhasználói élménynek is. Hiába írsz meg egy tartalmas, értékes blogcikket, ha első ránézésre nehezen fogyaszthatónak tűnik és mindenki azonnal bezárja az oldalt.

A modern tartalomnak szemmel szkennelhetőnek, gyorsan befogadhatónak, könnyen megoszthatónak és természetesen mobilbarátnak kell lennie. Az első benyomás nemcsak az ismerkedés terén, a marketingben is rengeteget számít.

Megbízható – Hihető vagy csak rizsa?

A hitelesség kulcsfontosságú a tartalommarketingben. Fontos, hogy hiteles forrásokat, példákat idézzünk (ahogy például mi is ebben a cikkben az USA egyik legelismertebb marketingesétől idéztünk), és figyeljünk a helyesírásra is.

Nem mindegy az sem, hogy ki a szerző, vagy kinek az ötleteit kölcsönzi, hogyan tükröződik a saját szakértelme és tapasztalata. Hidd el, a közönséged azonnal megérzi, ha a tartalmad teljesen öncélú vagy kamu szaga van.

Hasznos – Képes jobbá tenni a közönséged életét?

A legtöbb esetben a hasznos azt jelenti, hogy megvalósítható vagy praktikus.

Fontos azonban megkülönböztetni a hasznosság különböző fajtáit, egy tartalom ugyanis többféleképpen lehet hasznos. Lehet például: tanácsadás, inspiráció, technikai know-how, edukáció, betekintés, szórakoztatás – bármi, ami a márkád esetében jól működik.

A legjobb, ha megtanulsz a közönséged fejével gondolkodni. Mielőtt nekiállsz tartalmat készíteni, tedd fel magadnak a kérdést: az ideális vásárlóm / ügyfelem helyében értékesnek találnám?

Ha képes vagy az ő helyzetükbe képzelni magad és valamiféle érzelmet vagy reakciót kiváltani belőlük, akkor jó úton jársz. Talán a közönséged tanul valamit, nevet egy kicsit, talán megosztja a tartalmadat, feliratkozik a hírlevedre, vagy kommentel. 

Akárhogy is, a márkád és a közönséged között épül, fejlődik a kapcsolat. Márpedig az online marketing erről szól…

Nethódító Campus Klubtagság

Azonnali hozzáférés az oktatási rendszer tudásanyagához. Nézd csak, ez itt mind a tiéd, alig 1 perc és 1 csekély havidíj választ el tőle:

Több, mint  száz  marketing ötlet: blogcím, kurzus, landing oldal szövegek és videó szkriptek.

Több, mint  száz  marketing eszköz, ami azonnal hatékonyabbátudja tenni az életed

Több száz előre megírt marketing sztori: emailek, hirdetések, landing oldal sztorik.

Több száz előre megírt marketing szöveg: emailek, hirdetések, landing oldal szövegek és videó szkriptek.

Több száz előre megírt Facebook marketing hirdetés: kész kampány hirdetési sablonok és szövegek.

Több mint száz marketing könyv összefoglalója a legnagyobb marketinges guruk tollából. Olvass Te is a legsikeresebb marketing technikákról és alkalmazd azonnal a saját piacodon!

HOGYAN TERVEZD MEG A WEBOLDALAD?

Nem megyünk neki a csatának gondos tervezés nélkül. Ebben a tanfolyamban felvértezlek a tudással, amivel profin megtervezheted a weboldaladat.

Megtanítom a webdesign alapjait, amivel grafikusi tudás nélkül is szép és letisztult külalakot tudsz majd készíteni.

Semmilyen előképzettség nem szükséges az elvégzéséhez.

HOGYAN KÉSZÍTS PROFI ARCULATOT EGYSZERŰEN?

Ha új projektbe vagy vállalkozásba kezdenél, akkor bizony nem csak a belső, hanem a külső is fontos. Nem biztos, hogy van kereted megfizetni egy profi grafikust, így leteszteltünk több tucat eszközt, amiből kiválasztottuk a legjobbakat, hogy ingyenesen vagy szuper olcsón készíthess kifogástalan külalakot.

A Weboldal tervezés kurzusban tanított design alapelvek szükségesek az elvégzéséhez.

HOGYAN ÉPÍTSD FEL A WEBOLDALAD SZILÁRD ALAPJÁT?

A kurzus nagy része segít megérteni a WordPress különböző részeit és ezek kapcsolódási pontjait. Lépésről lépésre segítek elkészíteni egy szilárd alapot gyakorlati videókon keresztül.

A különböző funkciókra, amire szükséged lehet ajánlunk bővítményeket, amiknek a beállításával egyszerűen össze fog állni a WordPress rendszered.

Az elvégzéséhez szükséged lesz a Weboldal tervezés kurzus tanulmányozására.

HOGYAN KREÁLJ BÁRMIT A BUDDYBOSS-AL?

A világon legtöbbet eladott prémium sablont használva bontakoztatjuk ki a kreativitásunkat. Egy rövid technikai áttekintés után konkrét példák segítségével mutatom meg, hogyan válj pár óra alatt magabiztos Buddyboss használóvá. Rengeteg előre elkészített oldal segítségével tesszük gyerekjátékká a saját vagy ügyfeleid oldalainak az elkészítését.

Az elvégzéséhez szükséged lesz a Weboldal tervezés és a WP Guru kurzusok megnézésére.

HOGYAN ADJ EL A NETEN?

Szeretnél valamit eladni online? Amire szükséged van az egy WooCommerce bővítménnyel felszerelt WordPress weboldal.

A kurzusban megtanulod, hogyan építs modern, konverzió fókuszú internetes áruházat. Mindegy, hogy tradicionális webshopot építenél vagy értékesítési tölcséreket használnál, ugyanúgy megmutatom, hogyan csináld hatékonyan.

Elvégzéséhez szükséged lesz a Weboldal tervezés, a WP Guru és a Buddyboss kurzusokban megszerzett ismeretekre.

HOGYAN KÉSZÍTS ONLINE TANFOLYAMOT?

Hogyan készítsd el az első online tanfolyamodat és keress havonta több 100.000 Ft-ot az értékesítésével, még akkor is, ha nincs követőtáborod, nem vagy szakértő és nincs sok befektetésre félretehető pénzed?

Elvégzéséhez szükséged lesz a Weboldal tervezés, a WP Guru, Buddyboss és a WooCommerce kurzusokban megszerzett ismeretekre.